nieuwe website O en U

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Historie

Koor

Het Gemengd Streekkoor "O en U" heeft gedurende heel haar bestaan, ondanks ups en downs, een belangrijke functie vervuld in de gemeenten Molenaarsgraaf, Brandwijk en omgeving. Over de periode vanaf de oprichting (in 1894) tot ca. 1911 is weinig bekend, daarna werd elk jaar de jaarvergadering genotuleerd en een jaarverslag geschreven. In 1894 werd gestart met 34 leden, in 1905 zong men met 50 personen en twintig jaar later bedroeg dit aantal 77.
In de periode 1935 - 1965 daalde het ledental echter soms tot ca. 25. De tijdsomstandigheden zullen daaraan niet vreemd zijn geweest. Daarna kreeg de vereniging weer een grotere omvang, tot 80 leden in 1994. Door de opkomst van de mannenkoren en jongerenkoren liep het ledental daarna echter langzaam terug tot 30op dit moment.
In de beginperiode werden de repetities gehouden in het schoolgebouw van Molenaarsgraaf. Nadat op 15 juni 1929 de zaal van de fam. Voorsluys werd ingewijd, met medewerking van "0 en U" en Graafstroom's Fanfare, verhuisde het koor met de wekelijkse repetities naar het gebouw achter café Boerenklaas aan de Gijbelandsedijk in Brandwijk. Inmiddels is de zaal van café Boerenklaas afgebroken en staan er woningen op die plaats. Na een periode gebuik te hebben gemaakt van het gebouw van Speeltuinvereniging de Schommel in Molenaarsgraaf, repeteert het koor nu in het verenigingsgebouw de Overstap, Kerkweg 10, Brandwijk.


 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu